Kirjoitettu

Mitä diabetekselle kuuluu? – World Diabetes Day 14.11.

14.11.2016 vietetään jälleen maailmanlaajuisesti Diabetes-päivää. Päivää on vietetty vuodesta 1991 lähtien ja sen takana on IDF – International Diabetes Federation. World Diabetes Dayn taustalla on huoli nopeasti kasvavasta terveysuhasta, jonka diabeetikoiden määrän kasvu aiheuttaa. Päivän virallinen tunnus on sininen ympyrä ja somessa sen avainsana on #WDD.

wdd-logo-date-finnish

Diabetes vuonna 2016

Tämän vuoden WDD-teema on keskittynyt 2-tyypin ympärille. Kakkostyypin seuranta on tärkeää, jotta sairauden kehitys saadaan kulkemaan oikeaan suuntaan ja samalla saadaan vähennettyä komplikaatioiden riskiä. Toisaalta komplikaatioiden tarkkailu on keskeistä kaikille diabetes-tyypeille. Teema onkin nimeltään “Eyes on Diabetes”.

Monet diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot voidaan estää hyvällä seurannalla, missä taas apuna toimivat nykyaikaiset ja jatkuvasti kehittyvät välineet. Tänä vuonna on ainakin Suomessa puhuttu paljon esimerkiksi seuraavista seuranta- ja hoitovälineistä:

 

  • Freestyle Libre – sensoroiva mittari
  • Omnipod – kauko-ohjattava insuliinipumppu ilman “piuhoja”
  • Medtronic 640g – sensoroiva + automaattisesti pysähtyvä insuliinipumppu
  • Dexcom – sensori usean hoitomuodon kaveriksi

Kaikille näille on yhteistä se, että niitä on otettu yhä laajemmin käyttöön. Tavoitteena uusien teknologioiden hyödyntämisellä on tietenkin se, että saadaan hoitotasapaino kuntoon ja tätä kautta tiputettua seurannaissairauksien riski mahdollisimman matalalle.

Lukuja maailmalta

IDF:n antamien tietojen mukaan…

  • 1/11 aikuisella on diabetes
  • Vuoteen 2040 mennessä 1/10 aikuisella on diabetes
  • 542 000 lasta sairastaa diabetesta
  • 46,5% aikuisten diabeteksista on diagnosoimatta
  • Joka 6 sekunti, joku kuolee diabetekseen

Miten voit osallistua World Diabetes Day’n viettoon?

Sosiaalisesta mediasta löytyy paljon tietoa ja tapahtumia. Diabetespuoti osallistuu näihin myös omissa kanavissaan (Facebook ja Instagram). Virallisia WDD-päivityksiä ja -tietoutta löydät näistä kanavista:

Jos haluat tukea suomalaista diabetes-tutkimusta, tutustu kannatuskorumallistoomme. Tilitämme jokaisesta myydystä kannatuskorusta 4€ Diabetestutkimussäätiölle.
Kannatuskorumallisto löytyy täältä >