Kirjoitettu

Norovirus vei lapsen tehohoitoon

Tämä voisi olla iltapäivälehden otsikko milloin tahansa, kun vatsataudin saaneella lapsella on myös diabetes. Taudilla ei edes tarvitse olla pelottavaa nimeä, kuten norovirus monen mielestä on. Riittää, että pöpö on tarttunut diabeetikkoon.

Miksi vatsatauti on diabeetikolle erityisen vaarallinen?

Diabeetikko tasapainottelee kaiken aikaa hiilihydraattien (eli ruuan) ja insuliinin (eli lääkehoidon) välillä. Hiilarit nostavat verensokeria ja insuliini puolestaan laskee sitä. Kun diabeetikko syö, hän laskee ruuan hiilihydraatit ja pistää sitten henkilökohtaisen tarpeensa mukaan insuliinia. Tämä on siis normaalitilanne.

Vatsataudin tarttuessa rutiinit heittävät kuperkeikkaa. Yhtäkkiä potilas oksentaa eikä ruoka maistu. Nekin vähät hiilihydraatit, joita vaikkapa mehusta saa, eivät imeydy. Kuitenkin insuliinia on pakko laittaa edes vähän, sillä muuten diabeetikkoa uhkaa ketoasidoosi eli myrkytystila. Tämän kaiken seurauksena verensokeri painuu vaarallisen alas. Onnekkaassa tapauksessa selvitään tiheillä 1-2 tunnin välein tehtävillä verensokerin mittauksilla. Toisinaan sekään ei auta, vaan lapsi joutuu sairaalaan, missä hänet laitetaan glukoositippaan ja tätä kautta verensokeri saadaan korjattua oikealle tasolleen.

Tärkeintä ja haasteellisinta tässä kaikessa on kuitenkin sen, että vaikka sairaalaan ei jouduttaisi tai osastokeikka olisi lyhytkin, vatsataudin jälkitila kestää monesti 1-2 viikkoa. Tämä tarkoittaa käytännössä tiheitä mittauksia ympäri vuorokauden. Kokeilepa itse heräillä tunnin välein tuikkaamaan neulalla sormeen ja vaikka joka toinen kerta voit ottaa jotain hiilihydraattipitoista syötävää, vaikka se kuinka oksettaisi. Kuulostaako kivalle? Ei minunkaan mielestäni.

Miten voit auttaa?

Tässä lyhyt ja toivottavasti jo tuttu lista asioista, joilla voit omalta osaltasi estää vatsataudin leviämistä:

  • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti. Käsidesi ei ole saippuan veroinen, eikä korvaa pesua.
  • Jos tauti jo jyllää, pyyhi hanat, ovenrivat ja muut kosketuspinnat klooripitoisella pesuaineella.
  • Älä vie sairasta lasta päiväkotiin tai päästä häntä kouluun.
  • Pidä lasta (tai itseäsi) 2 oireetonta päivää kotona sairauden jälkeen.
  • Jos mahdollista, pidä myös toistaiseksi terveet sisarukset kotona. Hekin kantavat tautia mukanaan.

 

Lue täältä Diabetesliiton ohjeet vatsataudin hoitoon: https://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/sairastaminen/vatsatauti