Kirjoitettu

Päivä d-perheen elämästä

Perhe: äiti ja isä, molemmat yrittäjiä sekä 2 tyttöä (12v ja diabeetikko 7v).

Lukijalle tiedoksi: VS:n eli verensokerin tavoite on olla välillä 4-8. Liian matala verensokeri aiheuttaa tajuttomuuden ja liian korkea ketoasidoosin eli myrkytystilan. Kumpikin vie siis potilaan herkästi sairaalaan.

6:00 Herätys

Kun silmäni aukeavat, änkeää ensimmäinen huolenaihe tajuntaan: viime yönä mentiin korkeilla. Verensokeri hillui pitkälle yli viidessätoista ja jouduin moneen kertaan bolustamaan (eli annostelemaan lisää insuliinia pumpun kautta). Viimeinen muistikuva sokerimittarista on aamuyöllä nähty lukema 13,5. Hipsin siis hiljaa lastenhuoneeseen mittaamaan. Onkohan sokerit tullut ryminällä alas meikäläisen vaan vedellessä umpiväsyneenä hirsiä.

VS (eli verensokeri): 5,4

7:30 Aamupala

Tyttö laittaa itsenäisesti leipänsä ja jugurttinsa. Olisi halunnut puuroa, mutta sitä ei kannata kouluaamuna antaa. Muuten saa opettaja korjailla korkeaa sokeria viimeistään ruokatunnilla. Itse pakkaan kouluretkelle eväitä. Lasken hiilarit tarkasti ja laitan ohjelapun eväskoteloon opea varten. “Jos VS < 6, älä laita mitään. Jos VS > 6, laita 23hh”. Retkellä nimittäin kävellään pitkä matka takaisin koululle. Liikunta laskee verensokeria vielä useamman tunnin jälkeenkin.

VS: 4,1

8:00 Kouluun ja töihin

“Heippa! Muista sitten mitata ennen kuin lähdette retkelle ja viimeistään, kun lähdette kävelemään takaisinpäin. Jos on matalalla, ota puolikas pillimehu tai mieluummin repussa olevaa hedelmäsosetta. Sitten koululla suoraan syömään.” Itse lähden ajamaan töihin varmistaen, että puhelimessa on äänet päällä. Mikäli opettaja sattuisi soittamaan.

VS: ??

12.00 Puhelu koulusta

Opettaja soittaa ja kertoo seuranneensa tyttöä iltapäiväkerhoon. Oli jäänyt kuulemma vaivaamaan korkeahko sokeri ruokailun yhteydessä. Olivat mitanneet ja tulos oli 16,8! Retkellä oli tarjottu keksi ja vähän mehua. Olivat ajatelleet, että ei vähä mitään, eivätkä olleet laittaneet inskaa lainkaan. No nyt sitten pitää bolustaa ja nopsaan.

VS: 16,8

12.45 Puhelu tytöltä

Sokeri ei laske, vaan nousee! Mitä ihmettä? Onko pumpun kanyyli lähtenyt irti? Vai onko letkussa ilmakuplia? Isä sattuu olemaan kotona ja ajaa koululle katsomaan tilanteen. Ei mitään ihmeellistä. Muuten vaan korkeeta. Ei muuta kuin kohta uusi bolustus ja lisäksi 150% perusannos neljäksi tunniksi päälle.

VS: 18,4

13.30 Whatsapp-viesti tytöltä

Sokeri laskenut vähän. Kyllä se tästä taas. Tyttö haluaa olla ip-kerhossa neljään saakka, kun on kivat leikit kesken. Mikäpä siinä. Hauskaa, että on kavereita.

VS: 14,3

16:30 Kotona

Isä on vastassa ja kysyy, onko mitattu tässä välissä. No ei ole. Välipalalla klo 14.00 viimeksi. Käsipesulle, ettei kädessä olevat möhnät vaikuta mittaustulokseen. Ja jopas on ihme, nyt ollaan matalilla. Vai onko mittari kylmä? Vai sormet? Kylmyys madaltaa arvoa. Ei, kyllä se on ihan aidosti alhaalla. Ihmekös tuo, että tytön ajatus ja puhe ei oikein luista. Nopsaan pientä välipalaa ennen ruokaa. Sokeri on saatava ylös.

VS: 3,2

17:15 Päivällinen

Tilataanko pizzaa? No ei tilata, koska muuten saadaan korjailla korkeita pitkin yötä. Rasvainen ja paljon hiilareita sisältävä ruoka nostaa sokeria viiveellä ja yleensä jyrkästi; vaikka miten yrittäisi laskea hiilarit oikein. Siispä: peruna, jauhelihakastiketta, leipäpala ja 1dl maitoa. Hiilareita 28.

VS: 4,9

18:00 Herätyskello soi: kanyylin vaihto

Kaivan jääkaapista insuliinin ja laatikosta erinäisiä varusteita, jotta saamme uuden kanyylin vaihdettua. Tämä rutiini suoritetaan 3 kertaa viikossa. Joka kerta kanyyli laitetaan eri kohtaan (pakara, vatsa, reisi), jotta kudoksen kyky ottaa vastaan insuliinia ei vaarannu. Hoidetaan vielä ihoa, jotta kanyylin teipin jättämät jäljet eivät innostu kukkimaan.

VS: 5,6

20:00 Iltapala

Taaskaan ei saa puuroa? Ei saa. Otatko vaikka rahkaa ja paahtoleipää? Ja muista ottaa proteiinia, jotta sokeri pysyy tasaisena koko yön. Mutta mitä ihmettä? Taas ollaan korkealla. Olisiko tyttö tulossa sairaaksi? Lopulta saadaan selitys: hampaita pestessä lapsi huomaa kulmahampaan heiluvan. No sehän se on. Hampaanlähtö nostaa sokeria.

VS: 11,2

22:30 Iltamittaus 1

Käyn tarkistamassa verensokerin ennen kuin hahmottelen omaa nukkumaanmenoani. Edelleen reilusti yli kympissä mennään. Bolustan ja jään valvomaan, jotta voin mitata tunnin päästä uudestaan.

VS: 13,9

23:30 Iltamittaus 2

Jaahas. Eipä ollut bolustamisella mitään vaikutusta. Laitetaan lisää ja katsotaan vielä yksi jakso Netflix-sarjaa.

VS: 13,7

0:20 Iltamittaus 3

No nyt sitten mentiin alas. Ja melko reilusti kerralla. Mitähän tästä seuraa? Laitan herätyskellon soimaan reilun tunnin päästä.

VS: 6,9

01:30 Yömittaus 1

Jassoo. Nyt sitten vuorostaan matalaa. Haen kaapista pillimehun, herätän lapsen ja juotan vähän väkisin puolet mehusta. Laitan isälle viestiä yövuoroon, että mittaa kun tulee kotiin. Itse en enää jaksa herätä, koska tiedän, että yövuorolainen tulee kotiin parin tunnin päästä.

VS: 3,8

03:00 Yömittaus 2

Mies mittaa kotiin tultuaan. Nyt ollaan järkevässä lukemassa. Kuiskaa minullekin arvon, jotta voin rauhassa nukkua loppuyön. Päätän, että otan loppuviikon diabetes-polikäynnillä esille jatkuvan sensoroinnin mahdollisuuden. Jatkuva valvominen ei vaan enää ole vaihtoehto.

VS: 5,6

06:30 Herätys…